Ес селаму алејкум ве рахметуАллах ве Берекетуху и добре дојдовте на www.ahlu-sunnah.org.

За да се окористите од сите функции на форум, ве молиме да се регистрирате или со вашето корисничко име логирате.

Latest topics
» Alisan
Сре 11 Апр 2018, 6:03 pm by Alisan

» Намазот не е исправен (валиден) зад оној кој што ги оправдува..
Саб 18 Јун 2016, 4:40 am by muwehid

» Салават на Пратеникот Мухаммед (а.с.)
Саб 18 Јун 2016, 4:18 am by muwehid

» Менсур ал-Салими- "Спомнувајте Ме а и Јас ќе ве спомнувам (Ел-Бекара, 152)"
Пон 13 Јун 2016, 9:32 pm by Muwehhid

» Кога ќе сватеме???
Нед 12 Јун 2016, 9:34 pm by Muwehhid

» Ја сменија верата, но ја нарекуваат "ислам"
Саб 11 Јун 2016, 8:51 pm by Muwehhid

» Дали е дозволено мевлуд?
Сре 27 Апр 2016, 11:09 am by Abu Al-Amin

» Шејх Сулејман ибн Насир ел-Улван за техакум
Вто 08 Мар 2016, 12:26 am by Haqq

» Бајрам
Нед 06 Мар 2016, 2:36 pm by Haqq

» Реката на трпението и нејзините притоки
Пет 04 Мар 2016, 7:48 pm by hidzab

» Pozdrav
Пон 15 Фед 2016, 11:52 pm by Abu Al-Amin

»  шейха доктора / Тарик гураб: Вопросы и ответы о колдовстве и лечения
Нед 14 Фед 2016, 7:30 pm by nourna

» abdul fetah
Сре 03 Фед 2016, 12:02 am by Abu Al-Amin

» Хадиси на Мухаммед а.с
Сре 06 Јан 2016, 7:16 pm by medi

» Аллах нас ни е потребен
Сре 02 Дек 2015, 7:26 pm by Muwehhid

Кој е он-лајн?
Севкупно има 8 членови он-лајн :: 0 Регистрирани, 0 Скриени и 8 Гости :: 2 Bots

Никој

Најмногу членови кои го посетиле форумот воеднаш се 321 во Нед 09 Апр 2017, 12:13 am
Барај
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Top posters
Muaz al Islam (1690)
 
LAUTKA (1011)
 
Muwehhid (937)
 
Келиметул-Хакк (594)
 
Muslima4Islam (589)
 
Abu Al-Amin (479)
 
Al-Ghuraba (360)
 
Monoteizam (343)
 
muharem fazli (323)
 
Haqq (253)
 

Statistics
Постојат b>1266 регистрирани членови
Најновиот регистриран член е Lorensa

Нашите членови се испратиле точно 8261 мислења in 2387 subjects

You are not connected. Please login or register

Преглед на претходна тема Преглед на наредна тема Go down  Порака [Страна 1 of 1]

Muwehhid

avatar
Модератор
МодераторШејхул-ислам Ибн Тејмијје рекол: “ Општо е познато во верата на муслиманите и иџмаата (концензус) сите муслимани кои че следат друг шеријат, освен шеријатот на Аллаховиот Пратеник, слаллаллаху алјхи ве селлем, тогаш тој го изневерил нешто во Книгата. Тој е Кафир и тоа како кафирот оној кој верува во еден дел од Книгата, а не верува во другиот дел од Книгата. (Меџму ул- Фетва, том 28. Стр 524)

Имам ибн Дџерир Ет-Тебери рекол:
“Возвишениот рекол, дека кој че го покрије Аллаховиот суд кој Тој (Аллах) го објавил во Својата Книга и го направил закон меѓу робовите- тој го крије и суди по друг покрија него како што е судот на Евреите во врска со оженатиот блудник, во камшикување на виновникот и поцрнување на нивните лица и покривање на прописите, каменување, како и нивниот суд над нивните убијени со многу крв, а над некои со пола крварење. Но, Аллах сето ова го направил еднакво... Таквите се неверници. Тие се оние кои ја покрија вистината која им била обврска да ја откријат и да ја направат јасна. Тие ја сокрвивале од луѓето и им покажале нешто друго на луѓето, па суделе по тоа (промена на прписот) поради мито кои што го земале од нив. (Тефсир Ет-Тебери, том 4 стр 592)

Хафиз Ибн Кесир рекол:
“ Кој че го остави јасниот шеријат кој што му е објавен на Мухаммед ибн Абдуллах, саллаллаху алјхи ве селлем, печат на пратеништвото, и че се обрати на друг суд освен него, закони кои што се заменати (укинати), тој го изневерил (станал кафир). Па што да кажеме за оној кој че се обрати за судот ел-јасду (законот Татара) и му дава на него предност? Кој че го направи ова- тој станал неверник по иџмаа(концензус) на муслиманите. (Ел-Бидаје вен-Нихаје том 13, стр 119)

Абдур Рахман бин Хасан (внук на шејхул-ислам Мухаммед бин Абдул Веххаб) рекол:
“ Со ова стана јасно дека ајетот : “Тие, покрај Аллах, за богови ги сметаат свештениците свои и монасите свои… “ докажува дека се покорува на некој друг освен на Аллах и Неговиот Пратеник и че се одрекне (откаже) од судот на Книгата и суннетот во поглет на дозволување на она што Аллах го направил харам (забрането), или забранување на она што Аллах го направил халал (дозволено) – Таквиот го зел него како бог и да го обожава и го направил партнер (другар) со Аллах, со тоа му се спротиставува на Тевхидот (Еднобоштво во Аллах) кој е дин Аллахов, на што не упатуваат и зборовите “Ла илахе иллАллах”. (Ед-Дурер се-Сенијје)

Шејх Хамед бин Атид ен-Неџеди рекол:


“А четринаесета работа е земање друг суд, освен Аллаховата книга и Неговиот Пратеник. А тогаш тој ја спомнал фетвата од Ибн Кесир кај ајетот: Зарем оние да бараат суд од Џжахилијјет...? Кои што го спомнавне предходно. Тогаш тој рекол: “ А како ова е она што повеќето Бедуини и оние како нив наднаа во поглед на барање пресуда во обичајиите на нивните прадедовци и она што го правеле нивните претци, и тогаш ги ставаат пред Аллаховата Книга и суннетот на Неговиот Пратеник, саллаллаху алјхи ве селлем. Кој че го направи ова- тој е неверник во Аллах и ваџиб е да се бори притив него, се додека тој не се врати на судот на Аллах и Неговиот Пратеник, саллаллаху алјхи ве селлем. (Меџму атут-тевхид, стр 412)

Шејх Мухаммед ел-Емин еш-Шендити рекол:

“И овој небески текст кој што го спомнавме станува јасно дека оној кој следи измислени закони, кој што шејтанот му ги пропишал на јазикот на неговите евлии, и кои што се спротиставуваат на она што Возвишениот Аллах му го пропишал на јазикот на Својот пратеник, алејхимус-селам, никој не се соменва во нивниот куфур и нивниот ширк, освен на оној кој што Аллах му го зеде неговиот вид и го ослепил и пред светлата објава. (Адва ул-бејан том 4, стр.82-85)

Ахмед Шакир рекол:


“Прашањето за овие измислени закони е јасна. Тое е јасен куфур во врска со него нема ништо скриено и нема никакво оправдание на никој кој што се препишува во исламот, кој и да биде, да постапува по нив, или да се покорува на нив, или да ги одобрува. Затоа што секој личност треба да се чува и да биде внимателна, а секоја личност е одговорна за самата себеси. Затоа научниците треба да ја објаснат вистината да да говорат она што име е наредена да говорат, без ништо да се сокрива. (Умдетул-Тесфир Мухтесар Тесфир ибн Кетхир од Ахмед Шакир том 4. Стр. 173 и 174)

Салих Ибрахим ел-Лејхи за значењето на зборовите “делил” рекол:
“ Тое е судење на измислени закони кои што се спортиставуваат на исламскиот шеријат тоа е атеизам и куфур, и фесад и зулум меѓу робовите, безбедност не е сигурна (предвидени) и шеријатските права не се предвидени освен постапување по исламскиот шеријат во во неговата потполност и целост, во акаидата и ибадетот, во прописите и судските правила, во раководење и институциите, бидејчи судењето по друго освен она што Аллах го објавил- (измислени закони). Тоа е пропис во законите на тагутот и нема разлика помеѓу поединечни услови и специфични. И кој прави разлика помеѓу нив во прописот тој е атеист, зиндид и кафир во Возвишениот Аллах. (Ес-селседил, том-2, стр 384)

Имам Ибн Хазам ел-Енделуси, , умрел 456 х.г рекол:


“Ако би верувал дека некој после смрта на Пратеникот, саллалллаху алјхи ве селлем, има право право да забрани нешто што е било халал до моментот на неговата смрт или да охалали (дозволи) нешто што е харам до неговата смрт, алејхис-селам, или да го направи ваџиб некој хадд кој што не бил ваџиб до моментот на неговата смрт на алејхис-селам или да пропишува закон (шеријат) кој што не бил во времето на жвотот на алејхис-селам- тогаш таквата личнсост е кафир, мушрик, неговата крв се халал и неговиот суд е суд на муртедд, без никави разлики. (Ел-Лхкам, 1/73)

Извор: imamitewhida

Обработка: Ahlu-sunnah


______________________________________________

О верници, плашете се од Аллах и зборувајте само вистина! Он ќе ви ги поправи делата ваши и Он ќе ви ги прости гревовите ваши. А оној кој е послушен и на Аллах и на пратеникот Негов... тој ќе однесе, секако, победа голема! 

LAUTKA

avatar
Модератор
Модератор
Allah dz.s date nagradi akhii za prekrasnit tekss,,i za prezentiranje na vistinata ,i zalnoe za naseto deredze kade sme nie ovdee Sad Sad


______________________________________________
Аллаховата вера е - Исламот, навистина! Оние со дадената им Книга се разединија токму тогаш кога им дојде знаење. Беа еднинадруги себични. А оној кој не ги признава ајетите Аллахови... па, Аллах е Брз Пресметувач, навистина!

Келиметул-Хакк

avatar
Талиб
Талиб
Ве Селамуналејкум ве Рахметуллах!!!!


МашаАллах прекрасни цитати од Улемата на овој Уммет на Мухаммед салаллаху алејхи ве селлем!!!


Замислете сите Возвишениот Аллах аззе ве џел, го создал целиот Универзум и наредил секое створение во него да плови по свој пат и да се има рамнотежа.
Во тој Универзум Ја створил Земјата со сите свои убавини, Ги створил сите створенија во неа во најсовршен облик спрам местото во кое се наоѓаат.
Го створил Инсанот во најсовршен облик и му дал еден дел да може сам да одлучува.


И на крај поради целта за кое е све створено да му се чини ибадет само Нему субхане ве те ала, и Мислоста која Ја има спрам нас сите од почетокот на Човештвото, константно праќал Пратеници и Веровесници, да не подсетуваат на даденото ветување наше дека нема да Му чиниме Ширк, и да ни олеснуваат се до последниот од сите Енбија, Мухаммед салаллаху алејхи ве селлем.


И покрај сето ова да нема Закон кој треба да се биде покорен секој еден инсан на оваа Дунја, Аллахумустеан па каде им е паметот на таквите кои следат и ствараат други закони сем ШЕРИЈАТОТ!!

Аллах да ги убие па каде се одметнуваат!!!!

Валлахи секој еден кои крои закон покрај Аллаховиот Шеријат се ТАГУТИ, секој еден кој се покорува на тие закони е МУШРИК, секој еден кои следи таков закон е МУШРИК, секој еден кој посегнува по таков закон е МУШРИК, и секој еден кој не се одрекнува од ваквите е КЈАФИР, па макар сите ваквиле знаеле или не знаеле за ова.

Нормално без да е присилен во тоа.

Нека размислат сите зарем Аллах би оставил вакво Свемирско уредување бе да објавил закон на кој сите мора да се покорат!!


Аллахумустеан!!!


Затоа до сите сме грешеле сите,сите,сите, и тоа е нормално ви природа е инсанот да греши, ама кога сме погрешиле така да речам машки ајде сега и машки да се покаеме за сето тоа, да престаниме да следиме такви закони, да се одрекниме од такви и од оние кои ги кројат таквите закони и од оние кои ги следат таквите закони да се вратиме со ТЕВБА кај Аллах, да го молиме за опрост.


Аллаху драги подпомогни ја дањата на Мухаммед салаллаху алејхи ве селлем, која Елхамдулиллах секој ден е појака и појака во целиот свет и им пркоси на овие Тагути и нивни заљкони и нивни следбеници.

Аллаху драги уништи ги сите Тагутски закони и внеси ги сите во твоја покорност со следење на на Твојот ШЕРИЈАТ!!!


Аллахумме амин ја Рабб!!!

Sponsored content


Преглед на претходна тема Преглед на наредна тема Вратете се на почетокот  Порака [Страна 1 of 1]

Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот